اطلاعات حقوقی

کسب اطلاعات در زمینه حقوقی و مشاوره های حقوقی

اطلاعات حقوقی

کسب اطلاعات در زمینه حقوقی و مشاوره های حقوقی

۵ مطلب در تیر ۱۴۰۱ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

مطالبه مهریه

مطالبه مهریه

 

برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم؟

یکی از مهم‌ترین و پرتکرارترین پرسش‌هایی که معمولا در حیطه مسایل حقوقی علی‌الخصوص از سوی خانم‌ها مطرح می‌گردد، نحوه مطالبه مهریه یا به اجرا گذاشتن آن است؟ عده زیادی از خانم‌ها به هر دلیلی قصد دریافت مهریه خود را از همسرشان دارند، اما در حقیقت نمی‌دانند باید چه کنند و از کجا شروع کنند. در ادامه این نوشتار قرار است به نحوه مطالبه مهریه بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

 

مهریه چیست؟

این روزها کم‌تر کسی پیدا می‌شود که با معنا و مفهوم مهریه آشنا نباشد یا چیزی از آن نداند! مهریه در حقیقت به مالی گفته می‌شود که مرد در هنگام وقوع عقد نکاح به همسر خود می‌پردازد یا تعهد به پرداخت آن می‌نماید. جالب است بدانید که به مهریه کابین، صداق یا قرض هم گفته می‌شود.

این روزها معمولا کم‌تر کسی پیدا می‌شود که به هنگام ازدواج مهریه‌ای از همسر خود نخواهد یا حتی به میزان مهریه کم راضی شود! این مسئله بیشتر ریشه در فرهنگ و رسم و رسومات ما دارد که اغلب مهریه را پشتوانه‌ای مالی برای زن میدانند و گاهی تعیین یک مهریه سنگین برای دختر را نشانه ارزش و احترام بالای آن دختر تلقی می‌کنند.

مهریه انواع مختلفی دارد و نحوه مطالبه آن نیز نیازمند آگاهی از مراحل و قوانین مختلف آن است. با ما همراه باشید تا در ادامه به این مهم بپردازیم.

 

مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه و تفاوت‌های آن

حتما تا به حال در بین اطرافیان و آشنایان خود نام مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه به گوشتان خورده است. یا حتی شاید در مراسمات معمولا قبل از برگزاری جشن عروسی، شاهد وقوع اختلافاتی در بین خانواده دختر و خانواده پسر برای تعیین مهریه بصورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه بوده‌اید. اما واقعا تفاوت این دو نوع مهریه در چیست و کدام یک به نفع دختر یا پسر است؟ و چرا آنقدر این موضوع گاهی پراهمیت است؟

مهریه عندالمطالبه همان‌طور که از نامش نیز می‌توان دریافت، زن به محض مطالبه مهریه خود، مرد را موظف به پرداخت آن می‌نماید و در صورتیکه که شوهر از پرداخت آن امتناع ورزد، زن حق عدم تمکین یا حتی استفاده ازحق حبس خود را دارد. در این نوع از مهریه درواقع زن وظیفه‌ای برای اثبات دارا بودن مرد نداشته و این مرد است که چنانچه توانایی پرداخت مهریه همسر خود را ندارد، باید به اثبات این مسئله بپردازد یا به عبارتی اعسار خود را در دادگاه ثابت کند.

حال باید در نظر داشته باشید که مهریه عندالاستطاعه کاملا برعکس مهریه عندالمطالبه می‌باشد. چرا که پرداخت مهریه توسط شوهر تنها منوط به توانایی پرداخت توسط وی می‌باشد و در این جا این زن است که باید توانایی مالی شوهر را برای پرداخت مهریه به اثبات برساند.

پس با ذکر شرح تمامی این تفاسیر می‌توان گفت که تعیین مهریه برای خانم‌ها بصورت عندالمطالبه درحقیقت به نفعشان بوده و بالطبع مطالبه آن نیز کار راحت‌تری است.

 

نحوه گرفتن مهریه

برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم؟ این سوالی است که روزانه از تعداد زیادی از خانم‌ها شنیده می‌شود. تقریبا تعداد بیشماری از خانم‌ها از حق مسلم خود برای دریافت مهریه مطلع هستند و آن چیزی که برایشان گاهی گنگ و مبهم است، نحوه دریافت آن است که در ادامه مفصلا به آن خواهیم پرداخت.

برای دریافت مهریه راه‌های مختلفی وجود دارد، مطالبه مهریه از طریق دادگاه، شورای حل اختلاف و اجرای ثبت. هرکدام از این روش‌ها مزایا، معایب و مراحل قانونی مختلف خود را دارد که در ادامه هریک را شرح خواهیم داد.

 

1. به اجرا گذاشتن مهریه از طریق شورای حل اختلاف

همان‌طور که اشاره شد، به اجرا گذاشتن مهریه از طریق شورای حل اختلاف نیز امکان‌پذیر است. اما چه موقع می‌توان به این مرجع مراجعه نمود؟ باید بدانید که مطالبه مهریه از طریق شورای حل اختلاف فقط تا سقف ٢٠ میلیون تومان امکان پذیر است و در غیر اینصورت نمی‌توان به شورا مراجعه نمود. اغلب نیز کمتر رخ می‌دهد که مطالبه مهریه کمتر از چنین میزانی باشد که در نتیجه شورای حل اختلاف اغلب گزینه مناسبی برای اخذ مهریه نیست.
 

2. به اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه

درواقع متداول‌ترین راه برای دریافت مهریه همین دادگاه می‌باشد که اکثر مردم نیز با آن آشنایی دارند. برای مطالبه مهریه ابتدا لازم است که زن به دفاتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را مبنی بر مطالبه مهریه به آنجا تقدیم نماید. این دفاتر نیز اقدام به ابلاغ الکترونیکی دادخواست به دفاتر دادگاه خانواده نموده که در آنجا جهت رسیدگی به پرونده تعیین شعبه خواهد شد.
 

3. به اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت

درحقیقت یکی از بهترین روش‌های به اجرا گذاشتن مهریه که از سوی بسیاری از وکلا و مشاورین حقوقی توصیه می‌شود، اجرای ثبت می‌باشد. برای مطالبه مهریه از این طریق ابتدا لازم است که شما به دفتر رسمی ازدواجی که در آن عقد خود را ثبت کرده‌اید، مراجعه نموده و درخواست کتبی خود را مبنی بر صدور اجرائیه تقدیم نمایید. این دفاتر نیز موظفند این مهم را در پس از طی مراحل لازم به زوج ابلاغ نمایند.
 

بهترین روش برای گرفتن مهریه

همان‌طور که اشاره شد، مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت معمولا روشی بهتر و آسان‌تر است، چرا که دریافت مهریه از این طریق معمولا با سپری شدن زمان کمتر و همچنین صرف هزینه کمتری انجام خواهد شد. علاوه‌ بر آن بهتر است این مهم را بدانید که شما با مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، حق ممنوع‌الخروج نمودن همسر خود را نیز دارید که این مسئله بسیار حائز اهمیتی می‌باشد.

 

کلام‌ آخر...

همان‌طور که اشاره شد، مطالبه مهریه روش‌های مختلف و همچنین مراحل قانونی مختص به خود را به همراه دارد. بدین ترتیب بهره بردن از یک وکیل خبره و حرفه‌ای دادگستری آن هم در زمینه خانواده بسیار توصیه می‌شود. چرا که در غیر اینصورت نه تنها نیازمند صرف زمان و هزینه گزافی خواهید بود، بلکه حتی گاهی ممکن است، کاملا ناعادلانه آن هم به علت ناآگاهی از موازین قانونی به حق خود نرسید.

گروه وکلای دادطلب با بهره‌گیری از بهترین وکلای پایه یک دادگستری و همچنین مشاورین متخصص و متبحر حقوقی در خدمت شما دوستان عزیز می‌باشد.
  • احمد کولیوند
  • ۰
  • ۰

جرم ضبط صدا

 
ضبط صدا
 
امروزه با استفاده گسترده افراد از اپلیکیشن‌های پیام‌رسان و شبکه‌های اجتماعی مکالمات شکل دیگری به خود گرفته است و مکالمات افراد بیشتر در قالب صدای ضبط شده ارسال می‌شود. به طور کلی باید گفت ضبط صدا جرم نیست و صرف ضبط مکالمه و یا گفتار رد و بدل شده توسط اشخاص حاضر در جمعی فاقد وصف مجرمانه است و هیچ گونه رویه قضایی نیز مبنی بر مجرمانه بودن آن وجود ندارد. اما مثلا مکالماتی که در قالب فایل صوتی ارائه می‌شود می‌تواند برای شما تبعات و مجازاتی را در پی داشته باشد.


آنچه در قانون در باب ضبط صدا جرم انگاری شده است شنود پنهانی یا اصطلاحا استراق سمع بوده و متضمن ورود شخص ثالث به مکالمات تلفنی یا داده‌های اینترنتی است نه طرفین مکالمه.
تماس‌های تلفنی جز مصادیق حریم خصوصی می‌باشد و طبق اصل 25 قانون اساسی بازرسی و نرساندن نامه‌ها، ضبط و فاش کردن مکالمان تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آن‌ها، استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.

 قانون اساسی این امر را ممنوع اعلام کرده است اما ضمانت اجرای آن را باید در قانون مجازات جستجو کرد. قانون مجازات این اقدام را در مورد مسئولین و مأمورین دولتی فقط جرم انگاری کرده است و هیچ نص قانونی در زمینه محکوم کردن افراد در زمینه ضبط مکالمات تلفنی و تصویر برداری وجود ندارد. اگر این امر توسط افراد عادی انجام شود به صرف فیلم برداری و ضبط صدا نمی توان او را مجرم دانست مگر اینکه در نتیجه این عمل جرم دیگری مثل توهین و ضرر به آبرو و حیثیت افراد نیز تحقق پذیرد.

اگر فردی از ضبط شدن صدای خود مطلع نباشد و مطالبی را بیان کند اقرار محسوب می شود یا خیر؟

باید گفت در قانون در مورد ظابطان قضایی که وظیفه تحصیل دلیل دارند اعلام شده گزارشی که از طریق قانونی نباشد فاقد اعتبار است لذا به طریق اولی این موضوع در مورد افراد عادی هم صدق می‌کند.

در مورد اینکه استفاده از صدای ضبط شده اشخاص به عنوان مدرک در دادگاه  قابل قبول هست یا خیر نیز باید گفت که صدا ضبط شده برای دادگاه دلیل محسوب نمی‌شود تا بتوان به استناد آن‌ها حکم صادر کرد و  از درجه اعتبار ساقط است. زیرا تنها به عنوان اماره‌ای برای قاضی است که در کنار سایر اماره و نشانه‌ها ممکن است موجب علم قاضی شود یا خیر.

البته اخیرا دادگاه‌ها در صورت ارائه فایل صوتی ابتدا با کمک کارشناسان مربوط به صدا، با تطبیق دادن صدای موجود در فایل صوتی و نمونه صدا فرد، صدای ضبط شده را بررسی می‌کنند و اعلام می‌کنند که آن صدا منتسب به فرد مورد نظر هست یا خیر
 
  • احمد کولیوند
  • ۰
  • ۰
حذف نام همسر
 
دغدغه بسیاری از مردان و زنان بعد از جدایی این است که نام همسر سابق شان از شناسنامه شان پاک شود و اثری از ازدواج قبلی شان دیگر نباشد.

ماده 33 قانون ثبت احوال با اشاره به این موضوع بیان می‌کند که کلیه وقایع ازدواج و طلاق یا وفات زوج یا زوجه و رجوع و بذل مدت و فسخ نکاح باید در دفاتر ثبت کل وقایع ثبت شود ولی در شناسنامه به شرح زیر انعکاس خواهد یافت.
 

شرایط حذف نام همسر از شناسنامه

در المثنی شناسنامه مرد یا زن آخرین نکاح و طلاق یا بذل مدت و در صورت تعدد زوجات آن تعداد ازدواج که به قوت خود باقی است منعکس خواهد شد. ازدواج و طلاق غیرمدخوله در المثنی شناسنامه درج نخواهد شد.

طبق ماده گفته شده اگر ازدواجی منجر به رابطه جنسی خاصی نشده باشد و زوجه گواهی بکارت خود را از پزشک قانونی بگیرد با ارائه این گواهی دوشیزگی خود را اعلام می‌دارد و اداره ثبت احوال نام همسر سابق را حذف و برای فرد شناسنامه جدیدی صادر می‌کند.

حال اگر طلاق بعد از رابطه جنسی رخ داده باشد شرایط خاص‌تر می‌شود و تنها با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواج، نام همسر قبلی از شناسنامه حذف می‌شود و به صرف انتخاب همسر یا وجود خواستگار و معرفی آن نمی‌توان از این مقرره قانونی استفاده کرد.

از گواهی بکارت  فقط یک بار می‌توان استفاده کرد و اگر خانمی که باکره بوده و از این گواهی یک بار استفاده کرده و شناسنامه جدیدی گرفته، اگر ازدواج مجددش نیز منتهی به طلاق شود مانند موردی که بکارت وجود ندارد، درصورت استفاده مجدد از گواهی بکارت با او برخورد می‌شود و فقط با ازدواج مجدد نام همسر وی از شناسنامه حذف می‌شود.

باید به این نکته نیز توجه داشت که از اطلاق واژه همسر دوم باید این طور نتیجه گرفت که استفاده از این مقرره صرفا در مورد اختیار کردن همسر دوم امکان پذیر خواهد بود و نه ازدواج‌های بعدی. اما به نظر می‌رسد که با وجود نقص این مقرره در این خصوص، بتوان در ازدواج‌های بعدی نیز از مزایای این مقرره قانونی استفاده کرد.
 
  • احمد کولیوند
  • ۰
  • ۰

حیوان آزاری

 

لایحه حمایت از حیوانات

لایحه‌ای برای حمایت از حیوانات و جلوگیری از حیوان آزاری به تصویب مجلس رسیده است و تا تبدیل شدن آن به یک قانون نیاز به تأیید شورای نگهبان نیز هست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیات وزیران در جلسه روز چهارشنبه به ریاست رئیس جمهور وقت دکتر روحانی، با هدف فرهنگ‌سازی و ترویج روش‌های صحیح برخورد با حیوانات و تلطیف فضای همزیستی با آن ها و نیز رفع خلأهای قانونی در حوزه مقابله با حیوان آزاری و پیش‌بینی ضمانت اجراهای قانونی پیشگیرانه و بازدارنده لایحه حمایت از حیوانات را به تصویب رساند که از مهم‌ترین اهداف این لایحه سازمان‌دهی مراکز نگهداری از انواع حیوانات و تعیین مجازات برای آزاردهندگان آن‌ها است.

لایحه فوق دارای 23 ماده و 15 تبصره است و پس از طی مراحل تصویب در مجلس شورای اسلامی و تأیید از سوی شورای نگهبان به مرحله اجرا گذاشته می‌شود. به موجب این لایحه، در خصوص حیوان آزاری هرگونه رفتار عمدی که موجب آزار یا ورود آسیب یا ضرر به جسم یا روان حیوانات موضوع این قانون شود ممنوع و مطابق مقررات مستوجب مجازات است و هرکس به عمد و بدون ضرورت و بدون رعایت مقررات مربوط حیوانی را بکشد یا مسموم یا تلف و یا ناقص کند با توجه به مراتب شدت جرم و آثار آن و نوع حیوان به جزای نقدی یا حبس درجه هفت محکوم می‌شود.

هرگاه این رفتار همراه با اقداماتی همچون تولید تصاویر یا فیلم‌های حاوی صحنه‌های مربوط به حیوان آزاری یا انتشار آن‌ها در رسانه‌های همگانی به ویژه فضای مجازی باشد مرتکب به یک درجه مجازات شدیدتر محکوم می‌شود.

 

مصادیق حیوان آزاری

موارد زیر نیز از مصادیق حیوان آزاری محسوب می گردد و مرتکب به جزای نقدی یا حبس درجه 7 محکوم می‌شود:

• مثله کردن و تشریح حیوانات زنده
• تحمیل هرگونه آزار روانی به حیوانات از قبیل ذبح حیوان پیش چشم حیوان دیگر
• استفاده از حیوانات برای انجام امور علمی، با وجود شیوه‌ها و ابزارهای جایگزین که نیاز به حیوانات ندارد
• از شیر گرفتن و جداسازی حیوان از مادر پیش از موعد استاندارد مربوط به هر یک از گونه‌های جانوری حسب منابع معتبر علمی به استثنای موارد ضروری و درمانی و متعارف
• اصولا عادت دادن حیوانات به مواد افیونی یا اعتیاد آور
• خودداری یا ممانعت از درمان حیوانات به وسیله مالک یا نگهدارنده حیوان یا مسئولان مراکز نگهداری و قرنطینه و امثال آن‌ها
• کمک نکردن به حیوانات مصدوم و نرساندن به موقع و مؤثر آن‌ها به مراکز درمانی، حسب مورد به وسیله مالک یا نگهدارنده یا آسیب رسان
• ایجاد ممنوعیت در ورود حیوان به محوطه‌های طبیعی
• وا داشتن حیوان به نمایش یا استفاده از آن‌ها در سیرک
• تربیت و آموزش حیوانات وحشی
• تخریب آشیانه یا زیست بوم حیوان
• هرگونه برخورد غیرمتعارف با جسد حیوان مرده
• زورافزایی و پارادوپینگ حیوانات در ورزش
 
  • احمد کولیوند
  • ۰
  • ۰
داوری طلاق
زمانی که مرافعه و اختلافی میان افراد پیش می‌آید، افراد ابتدا بحث و اختلاف خود را به داوری و سپس به دادگاه مطرح می‌کنند. در قانون آیین دادرسی مدنی ایران به موضوع داوری اشاره شده است و به جهت حفظ نهاد خانواده و ایجاد صلح و سازشی که میان زوجین دارد اهمیت بسیار زیادی در امور جامعه  به خصوص امورخانواده دارد.

با طرح از طرف مرد و زن یا یکی از آن‌ها، دادگاه در ابتدا نسبت به ارجاع زوج‌ها به داور اقدام نمی‌کند بلکه ابتدا قاضی برای حل و فصل اختلافات تلاش می‌کند و در صورتی که اختلافات با دخالت دادگاه برطرف نشد رسیدگی به دعوا از طریق ارجاع به داوری صورت می‌گیرد. بنابراین داوران در طلاق نماینده دادگاه در رفع اختلاف هستند و زمانی در دعوا مداخله می‌کنند که دادگاه در رفع اختلاف به نتیجه نرسیده باشد.

 طبق ماده 27 قانون حمایت از خانواده 1391 در راستای جلوگیری از طلاق‌های بدون دلیل کافی و موجه و از روی عصبانیت و تصمیم ناگهانی زوجین قانون مقرر کرده است که در کلیه موارد درخواست طلاق، به جز طلاق توافقی دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر و چنانچه آن را نپذیرد، نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

در مواردی که دادگاه زوجین را به امر داوری ارجاع می‌دهد هریک از زوجین مکلف هستند ظرف مدت 20 روز از تاریخ ابلاغ یک نفر را به عنوان داور مشخص کنند، با ویژگی‌هایی نظیر مسلمان بودن، متأهل و داشتن حداقل 40 سال سن و آشنایی نسبی با مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی از شرایطی هستند که قانون برای داوری در طلاق در نظر گرفته است.


ماده 28 قانون حمایت از خانواده:

پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری هریک از زوجین مکلف هستند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ یک نفر از اقارب متأهل خود را که حداقل 30 سال داشته و آشنا به مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی باشد به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند.

تبصره 1- محارم زوجه که همسرشان فوت کرده یا از هم جدا شده باشد، در صورت وجود سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می‌شوند.
تبصره 2- در صورت نبود فرد واجد شرایط در بین اقارب یا عدم دسترسی به آن‌ها یا استنکاف آنان از پذیرش داوری هر یک از زوجین می‌توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر تعیین و معرفی کنند.

پس در صورت عدم وجود فرد واجد شرایط در خویشاوندان یا عدم دسترسی به آن‌ها یا نپذیرفتن امر داوری، هریک از زوجین می‌توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر تعیین و معرفی کنند. در صورت امتناع و خودداری زن و شوهر از معرفی داور یا عدم توانایی آن‌ها دادگاه خود یا به درخواست هریک از طرفین برای آن‌ها داور تعیین می‌کند.

پس از اینکه زن یا مرد داور مورد نظر خود را به دادگاه معرفی کردند و داور مورد تأیید دادگاه قرار گرفت، داور منتخب باید طی لایحه‌ای پذیرش داوری خود را به دادگاه اعلام کند و با تشکیل جلساتی با حضور زوجین در جهت رفع اختلافات پیش آمده و ایجاد سازش اقدامات لازم را انجام دهد و نتیجه حاصل شده را در مهلت مقرر شده به دادگاه اعلام کند.

در صورت کافی نبودن مهلت در نظر گرفته شده داور می‌تواند از دادگاه تقاضای تمدید مهلت کند و دادگاه در صورت تشخیص ضرورت آن مهلت را تمدید می‌کند. باید به این نکته نیز توجه کرد که عدم حضور زوجین یا یکی از آن‌ها در جلسات مانع تشکیل جلسه نیست و داوران باید به هر صورت موارد اختلاف را بررسی و در آخر نظر خود را در مهلت تعیین شده به دادگاه تقدیم کنند.
 
تنظیم قرداد وکالت نامه
  • احمد کولیوند